XPS 13 Review

Lees de volledige review van de Dell XPS 13 hier

Inleiding
Als we de 13 uit de doos pakken, krijgen we in eerste instantie een raar gevoel. Is dit wel een Dell of heeft iemand een Ultrabook van Lenovo naar ons toegestuurd? Deze dunne XPS heeft een rubberachtige afwerking, aluminium randen en een kap die van het bekende lichtmetaal gemaakt is. Modern, sportief en toch lekker stevig. Aan de onderkant is hij bijna net zo mooi. Geen lelijke stickers, maar alleen een strak XPS-logo, gecombineerd met een Windows en Intel-beeldmerk.

Kijkend naar het materiaalgebruik is dit een van de best aanvoelende Ultrabooks van dit moment. Wat dat betreft heeft ASUS met haar eerder door ons geteste Zenbook een geduchte tegenstander gekregen. Dat is de indruk die je krijgt als je de XPS uit de doos haalt en in handen hebt, maar die naar onze mening niet helemaal goed overkomt als je hem op de foto’s bekijkt. Het zwart en het zilver laten hem een beetje wegvallen en dan maakt de ASUS Zenbook wat meer de blits. Net als veel andere Ultrabooks heeft ook deze Dell maar weinig aansluitingen: twee USB-aansluitingen: links USB 2.0 en rechts USB 3.0 en een Mini DisplayPort-aansluiting; daar blijft het bij. Okay, laten we de aansluiting voor de voedingsadapter niet vergeten, die zit er uiteraard ook op.

Conclusie

De Dell XPS 13 is een Ultrabook met een heel eigen look. De rubberachtige afwerking, het aluminium, de nette onderkant met het bijzondere typeplaatje annex klepje maken het een bijzondere machine. Het materiaal is stevig en voelt goed aan. Een laptop die aanvoelt om meegenomen te worden en dankzij de uitstekende werktijd op de accu (7 uur als je hem hard laat werken en 9 uur als je het rustig aan doet) in combinatie met de goede ingebouwde Intel draadloze adapter daar ook daadwerkelijk een goede keuze voor is.

Het belangrijkste nadeel van dit model is de beperkte hoeveelheid fysieke aansluitingen. Het blijft bij twee USB-aansluitingen en een Mini DisplayPort-verbindingsmogelijkheid. Moet je regelmatig apparatuur aankoppelen, dan is de Toshiba Satellite Z830 de betere keuze vanwege de HDMI, VGA, netwerk en de extra USB-aansluiting. Is dat minder van belang, vind je de werktijd op de accu belangrijk en het glimmende scherm van de Dell minder bezwaarlijk, dan heeft de Dell XPS 13 toch wel erg goede papieren. Op dit moment is de Dell XPS 13 een van de beste Ultrabooks die je kunt kopen. Vandaar dat we Dell een Silver Award toekennen. Helaas moet je nog wel een beetje geduld hebben, want Dell verwacht de XPS 13 pas vanaf maart te kunnen leveren.